Medias ansvar vad gäller information till allmänheten!

Börja med att läsa detta från Aftonbladet;

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1598718.ab

 Jag var på plats, som vittne, när detta hände och det irriterar mig att media (återigen!) vinklar händelsen i så grad att ”offren” inte alls varit ordningsstörande och därmed berättigas inte ordningsvakternas (aftonbladet har skrivit väktare – begreppskoll på plats kanske?) avvisning/avlägsning.

Upprinnelsen till varför de blev avvisade kan jag inte kommentera då jag stod utanför byggnaden, men däremot såg jag när de kom ut att ”offren” inte alls var Guds bästa lamm och helt oskyldiga!

Först för de ut mannen och släpper taget om honom och ber honom att lämna stationen. Den person de avlägsnat skriker att han ska med tunnelbanan och att han inte alls är full. Han börjar gå mot ingången men vägen blockeras av ordningsvakterna som återigen ber honom att lugna ner sig och lämna statioen. När han inte gör det utan försöker tränga sig in i stationen tar ordningsvakterna tag i honom, varvid mannen skriker ännu högre och försöker komma loss genom att vrida sig framåt & tillbaka. Samtidigt börjar en annan person (vet inte vem han är) slita och dra i honom för att få ordningsvakterna att tappa taget.

Ordningsvakterna höjer då rösten för att få denna person att backa – men det är inget som hörsammas. Som jag ser det så beslutar då ordningsvakterna för att omhänderta mannen (den de avlägsnat från början), eller i alla fall ta honom till en annan plats och de för in honom i stationen igen.

Jag ser inte vad som händer sen men hör hur det blir bråk, och efter någon minut (knappt) backar en av ordningsvakterna ut från stationen med dragen asp och skriker ”backa”. Den man som försökt frigöra ”offret” kommer efter honom och skriker och knuffar. Jag ser inga slag från ordningsvakten utan hör bara hans uppmaning att mannen ska BACKA!  Den andra ordningsvakten kommer ut strax därpå för att hjälpa sin kollega och tillsammans får de till slut bort honom.

Det kommer förstärkning från andra vakter och situationen har lugnat ner sig då jag lämnar stället med buss.

Under hela episoden står det flertalet åskådare och filmar händelsen. Både personer som eventuellt sett händelsen från början, men det kommer även andra människor. Människor som gapar och skriker att ORDNINGSVAKTERNA är för hårdhänta och ska släppa den/de ”oskyldiga” mannen/männen…

Jag blir frustrerad och arg på att media inte är opartiska i beskrivningen av händelser som denna. Varför skrivs det inget om ordningsvakternas skador? Både fysiska och psykiska?
Hur kommer det sig att vinklingen oftast blir att ordningsvakter är maktutövare som hoppar på helt oskyldiga personer? I nämnd artikel står det inget om hur bråkiga och stökiga ”offren” var i sammanhanget, och, som skrivet; inte heller nämns den grad våld som ordningsvakterna utsätts för!

Skärpning! Både Sveriges mediakår OCH människor som tycker att ordningsvakter är maktgalna idioter som bara vill slåss (pik till er som stod och skrek åt de ordningsvakter som skötte sitt jobb)! Ingen ordningsvakt ska avvisa, avlägsna eller omhänderta någon om inte situationen kräver detta, och inte heller dra asp förrän ORDNINGSVAKTERNA känner att situationen är hotfull – något som de uppenbarligen (med rätta) kände att det var på Gullmarsplan.
Jag förtydligar dock att det faktiskt finns ordningsvakter som inte följer gällande lagar, men de är få! Och om inte media slutar vrida på händelser kommer inte heller ordningsvakternas rykte att bli bättre!

Någon dag kommer DU vara tacksam för att det var en ordningsvakt (eller väktare för den delen) i närheten!

23 Responses to “Medias ansvar vad gäller information till allmänheten!”

  1. Anders skriver:

    Mycket skönt att för en gångs skull se en blogg som försvarar ordningsvakter!

    Du lyfter upp flera punkter som är viktiga.
    Dels den mediala förvirringen (ignoransen?) angående ordningsvakter/väktare/”vakter”.
    Denna ignorans innebär bara att ordningsvakters jobb blir svårare att utföra och leder till fler skadade människor som inte vet vad dom ger sig in på.
    Media har ett stort ansvar i den här frågan.

    Men framför allt medias totala (generellt) avsaknad av opartiskhet.
    Det är ALLTID ordningsvaktens fel att någon blir skadad, det är ALDRIG gästens/resenärens/… fel enligt media.

    /Anders

  2. Johan Södergren skriver:

    Hej!
    Jag tycker att du har helt rätt. Ville bara ge mitt stöd!
    Tack för dina ord om våran arbetsgrupp.

  3. Victor skriver:

    Bra skrivet!
    All heder åt våra ordningsvakter som sköter sitt jobb även fast dom får skit kastat på sig dagligen från allmänheten och media.

    Aftonbladet skriver väldigt mycket om mannens skador.
    Att ordningsvakterna fick åka till akuten för att bli omplåstrade står det _INGENTING_ om!
    Förtroendet för skvallerpressen sänks för varje dag…

    //Victor, Väktare på G4S

  4. erik skriver:

    Bra skrivet..

    Folk måste vara lite mer förstående. ingen(nästan) skulle använda våld om det inte var absolut nödvändigt. Det börjar gå trolli tidningarnas skriverier och påhopp på vakter… Jag har aldrig sett en enda artikel om en stackars vakt som fått spö. Och det händer rätt ofta kan jag lova

  5. crille skriver:

    Tja!
    Tack för en objektiv bedömning av situationen, nu var jag inte där men jag jobbar som ov och hade fler resonerat som du hade mitt jobb blivit så mycket enklare:)
    Vad jobbar du som?

    mvh

    crille

  6. Patte skriver:

    Du ljuger och du är tråkig. Antagligen är du vakt själv, du vill bara rättfärdiga era fascistiska handlingar. Brun skjorta på… marsch. Ett två ett två.
    Min stora förhoppning är att vakterna någongång djävlas med fel persson så att det ligger som våta fläckar i betongen efter en skön payback

  7. Anders skriver:

    Är du säker på att du inte var en av väktarna själva? Hur många människor utöver snutar och väktare brukar använda ordet ”asp” om teleskopbatonger?

    Någonting luktar lite ruttet i din story.

  8. Claes skriver:

    Re Patte
    Det är tack vare dig och dina gelikar som vi behöver vakter.
    Kryp tillbaka till Kuba/Nord Korea och fortsätt med ditt miserabla liv.

    Re: Anders
    ASP är ett varumärke. http://www.asp-net.com/
    Finns fler än väktare som känner till ASP.

  9. Emil skriver:

    Jag börjar faktiskt överväga att anmäla aftonbladet för förtal för varje artikel de skriver opartiskt mot folk i branchen… Känns varje gång som de trampar på min heder när de utmålar mig och mina kollegor för samvetslösa monster som bara vill se blod…

  10. David skriver:

    Har själv jobbat som ordningsvakt i ett flertal år, men tar självklart ingens parti pga det, även om ordningsvakter oftast framstår som svin i nyheterna.
    Men att skrivaren själv är ordningsvakt är ju självklart med tanke på använd terminologi så känns ju detta inte särskilt opartiskt…..

  11. Mikael skriver:

    Kul att få en annan bild av det som hände men om du vill framstå som riktigt objektiv så bör du även kommentera om en vakt gick fram till nån med en hund och sa till honom att ta bort mobilen. Ljuger aftonbladet eller ”glömde” du att kommentera det?

  12. Patte skriver:

    Jaaaaaaa.
    Jättebra att någon pumpad pillertorsk skriver ”som det äääär”
    Alla vet att vakter till 99% är våldstorskar som bara väntar på en chans att få buckla till någon stackars oskyldig stackare.
    Det roligaste var i alla fall när fadde och hans lakejer skulle spöa den där holländaren. Det slutade med att de skakade knän, böjade grina och ringde efter farbor blåljus.

  13. Anders skriver:

    Patte, du menar Bas ”el guapo” Rutten på spyan.Det är såna spm väktarna borde gå på om de nu känner sig tvungna att slåss. Mer hedervärt att ge sig på någon som kan försvara sig själv än att slå gamla gubbar med batong i huvudet. Själv gillar jag inte våld alls, så det är ingalunda en rekommendation.

  14. YOU THINK YOUB KNOW, BUT YOU DON´T skriver:

    Till Patte & Anders.

    Tänk dej den dagen du blir utsatt för ett brott, vill inte du ha hjälp då? Räkna förgudsskull inte med sveriges vanliga ”medmänniska” För det enda de kan förmå att göra är att filma och skrika kränkande ord till de som riskerar hälsan för att hjälpa ”er”. Och inte kan de förmå sig att själv hjälpa till eller ens ringa 112…

    MÄRKLIGT HUR DAGENS HJÄLTAR SER UT…….

  15. Stolt vakt! skriver:

    Fyy faan för alla jävla idioter som hatar vakter!!

    Är ni helt jävla slut i huvudet!!

    Vi är ju där för er skull…för att ni ska kunna leva tryggt med era familjer….men men…

    Man ska väl inte skylla på vanliga Svenssons…dom som skriver negativa saker på detta forum är väl bara socfall,pundare och kåkfarare…jävla patrask!!

    /Kriminalvårdare

  16. mams skriver:

    ha ha både Patte och Anders har tydligen problem med sig själva som inte klarar en objektiv bedömning utan att kasta skit.

  17. Anders skriver:

    Löjliga påhopp från meningslösa bubbelmänniskor som tycker det är helt korrekt att misshandla ”patrasket”. Till Jan 13, jag utsätts inte för brott, däremot brukar jag ibland ta till med våld för att freda brottsoffer. Förutom när förövarna är vakter förstås, då nöjer jag mig med att försöka tala dem till rätta, och hittills har det fungerat bra. Det rör sig i regel om små människor i stora kroppar som alltid lyder order när det sker auktoritärt, för sitt eget sunda förnuft har de tappat för länge sen.

  18. Patte skriver:

    Grabbar!

    Det är ingen slump att många många vakter har smeknamn som Combat, Rambo, Dirty-Harry mm mm.
    Eller?

    En fråga. Hur kommer det sig att tre-fyra vakter inte kunde brotta ner en full gubbe på 70 bast? Nästan alltid så kommer batongen fram.
    Bruden till vaktvåp hade dessutom stått och upprepat ett psykotiskt mantra. ”Nu blir jag snart riktigt föbannad”

  19. Jen skriver:

    Patte, det är märkligt att du inte kan skriva några rader i en diskution utan att förolämpa den kvinnliga ordningsvakten.. Är det så att du känner henne och vet att hon är ett ”våp”?

    Är informationen du kommer med förstahandsinformation eller nåt du läst på nån tillförlitlig sida på internet?? Du kanske var på plats?
    Isf undrar jag hur 2 personer lyckades minskas till en.. Åldern, som till å med stod i AB var 62 är egentligen oväsentlig, men du har fått den till 70 bast. 2 vakter har ökat till 3 eller 4… Är d så att du har en tendens att överdriva lite?

    Du har iaf ett väldigt konstigt och naivt sätt att diskutera! Hoppas du mognar med åren!!!

  20. A.J skriver:

    Bra blogginlägg, oavsett om du är vakt eller inte! Till alla de som kallar vakter för brunskjorta, fascister m.m, är ju dom som varje år slår sönder stan via reclaim the city/street, vandaliserar och förstör andras egendom, ger sig på poliser med våld (och självklart inte vågar visa sina ansikten med risk för att mamma ska se). Men jag gissar att ni tycker att det är ok!?
    Troligen för att ni inte fått lära er bättre, tycker uppriktigt synd om er!

    STå på er vakter, finns förbannat många bra vakter, som behövs alltid!

  21. name skriver:

    Den äldre mannen hade väl problem med att bli tillsagd av en KVINNLIG väktare så hon fick be om hjälp av sin kollega.
    Kollegan hade en hund och det är väl hundens skällande som får allt att verka värre än det är.
    Mannen blev lite biten av hunden. Sen sitter han där och smetar ut blodet så att det ska se värre ut än det är, och han som filmade blev väl dömd för mened?
    Jag är tacksam för att väktare finns. Särskilt i tunnelbanan.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu